Silitysohje

Silityskuvilla voit itse merkata tekstiilejä. Voit mm. piristää vanhaa vaatetta, koristella lemmikin vaatteita, merkata lasten vaatteet, peittää pienen reiän tai likatahran..
Suositus on toki kiinnittää kuva uuteen tekstiiliin, mutta myös käytettyjä tekstiileitä voi käyttää pienellä varauksella.
Kuvien mukana tulee paloja silittämisen kokeiluun.

Suunnittele kuva / teksti itse, tai kysy valmiita malleja

Miten?

Kiinnittämisessä oleellisinta on tasainen paine ja lämpö. 

Silityslauta on kuvan kiinnittämiseen liian pehmeä alusta. Esim. puinen tasainen leikkuulauta on hyvä alusta.
Varmista, ettei silitysraudan höyrytoiminto ole päällä.
Vielä parempi, jos raudan pohjassa ei ole edes höyryaukkoja. Aukon kohdalle ei saa samanlaista painetta, joten olisi hyvä, jos kuvan kohdalle ei osuisi höyryreikiä. Jos kuvan kohdalle jää höyryreikiä, siirrä rautaa hieman esim painamisen puolivälissä.

Yksiväriset kuvat;
Useimmiten sopiva lämpötila on silitysraudan kaksi pistettä tai hieman alle, 130-150 astetta.
Heijastavalle kuvalle voi lisätä hieman lämpöä.
Kiinnitysaika n. 10 sekuntia.

Moniväriset kuvat;
Sopiva lämpötila on silitysraudan kaksi pistettä 150 astetta.
Kiinnitysaika n. 5 sekuntia.

Testaa kiinnittäminen testipalalla ennen varsinaisen kuvan kiinnitystä. Tarkista, että kangas kestää tarvittavan lämpötilan ja ajan.

– Tarkista, ettei aiotussa kuvan kiinnityskohdassa ole mitään ylimääräistä roskaa. Voit myös käyttää teippiharjaa irtonukan yms. poistamiseen.

– Paina painokohtaa ensin kuumalla raudalla pieni hetki, varmistaaksesi kankaan rypyttömyyden ja samalla kankaasta poistuu turhaa kosteutta.

– Yksivärinen ja heijastava kuva; Aseta kuva haluttuun kohtaa kiiltävä muovipuoli ylöspäin ja tarraava pinta kangasta kohti. Voit vielä siirtää kuvaa, jos se meni esim. vinoon.
– Monivärinen kuva; poista alapuolelta harmaa suojamuovi. Muovi voi olla tiukassa, mutta irtoaa kyllä. Helpoin tapa irrotukseen on asettaa kuva alustalle päälipuoli tasoa vasten ja tasaisesti vetää suoja pois.
Aseta kuva haluttuun kohtaa muovipuoli ylöspäin ja tarraava pinta kangasta kohti. Voit vielä siirtää kuvaa, jos se meni esim. vinoon.

– Kun kuva on aseteltu haluttuun kohtaan tekstiilissä, aseta kuvan päälle leivinpaperi, tai painamiseen tarkoitettu kangas. Tämä ei ole pakollinen, mutta suositeltavaa.

– Paina tasaisesti kuvan päältä silitysraudalla. Älä silitä kuvaa perinteiseen silitys tapaan rautaa liikutellen, vaan paina reilulla voimalla tasaisesti kuvan päältä. Jos kuva on rautaa isompi, paina kohta kerrallaan siten, että koko kuvan ala on painettu.

– Poista suojamuovi varovasti kuvan päältä painamisen jälkeen. Useimmista kuvista muovi irtoaa lämpimänä. Heijastavasta kylmänä. Mikäli suojamuovi ei irtoa, tai kuva lähtee sen mukana, aseta suojamuovi takaisin ja paina kuvaa hieman lisää.
Kun kankaan kuidut näkyvät hieman kuvasta ”läpi”, on kuva tarttunut kiinni. Kaikkien kankaiden kohdalla näin ei käy.

– Kun olet poistanut suojamuovin, aseta leivinpaperi uudelleen kuvan päälle, ja paina vielä hetki varmistaaksesi pysyvyys.

Mikäli kuva myöhemmin alkaa irrota, voit painaa sitä uudelleen silitysraudalla edellä kerrotusti.

Älä pese tekstiiliä painatuksesta seuraavan 24h aikana.

Suositus on pesulämpötila max 40°C, tekstiili nurinpäin käännettynä. Värillisille ei suositella käytettäväksi huuhteluainetta pesun yhteydessä.

Ei rumpukuivausta, sillä kuivausrumpu voi kutistaa tekstiiliä. Painatus sen sijaan ei kutistu.
Joten lopputuloksena saattaa olla ryppyinen painatus.

Kuvan kohdalta ei saa silittää, ellei tarkoitus ole kiinnittää uudelleen jostain kohtaa irronnutta kuvaa.

**Edellä siis suositukset, joita on hyvä noudattaa.
Itse pesen kaikki painetut tekstiilit normaalisti, huuhteluaineen kera ja kuivaan kuivausrummussa. Kuvat ovat pysyneet hyvinä vuosikausia. Mutta suositukset siis yllä, ja reilusti pesussa/kuivausrummussa kutistuva kangas, voi tietenkin luonnollisesti aiheuttaa kuvaan ryppyä.